Quantcast

„Matmintinio“ finale susirungė geriausiai mintinai skaičiuojantieji

  • Teksto dydis:

Savaitgalį per 120 Lietuvos aritmetikos meistrų susitiko Kaune, Vytauto Didžiojo universitete. Jie susigrūmė jau vienuolikto mintino skaičiavimo konkurso „Matmintinis“ respublikiniame finale. Iš jų geriausiai pasirodę 22 moksleiviai bei 6 suaugusieji gegužės 9 d. keliaus į tarptautinį konkurso finalą Latvijoje.

Mintino skaičiavimo olimpiados organizatoriai pastebi, jog susidomėjimas renginiu nuolat auga. Šiemet atrankiniuose konkurso etapuose dalyvavo 1357 dalyviai iš 153 mokymo įstaigų.

„Kasmet didėja Lietuvos moksleivių ir suaugusiųjų pasiryžimas įrodyti, kad skaičiuoti mintinai užtrunka trumpiau nei skaičiuotuvu. Smagu, kad jiems sekasi ne tik mūsų šalyje, tačiau ir tarptautiniame finale. Estijoje šis žaidimas turi ilgametes tradicijas, ten jis labai populiarus ir sugeba surinkti labai stiprius dalyvius. Vis dėlto lietuviai sparčiai vejasi estus ir šiuo metu užimame tvirtą antrosios pajėgiausios komandos poziciją“, – džiaugėsi M. Alaburda.

Šiemet renginio dalyvius pasveikino Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė Regina Vasiliauskienė, o geriausiai pasirodžiusiems atiteko konkurso rėmėjo prizai – „Dell“ planšetiniai kompiuteriai.

„Manome, kad Lietuvos pažanga labai priklauso nuo švietimo, o ypač svarbu edukuoti jaunąją kartą. Prisidėdami prie šios iniciatyvos norime ne tik paskatinti gabiausius moksleivius, bet kartu ugdyti racionalių bei konkurencingų asmenybių kartą “, – sakė ilgametės konkurso partnerės „ACC Distribution“ generalinis direktorius Regimantas Buožius.

Olimpiados finale dalyvavę moksleiviai teigė, kad šiam konkursui specialiai ruošėsi ir treniravosi. Daugeliui tai padėjo pasiekti puikių rezultatų. Pasak renginio organizatoriaus M. Alaburdos, mintinas skaičiavimas turi naudos ne tik atliekant aritmetinius veiksmus, bet ugdo ir kitas kompetencijas – loginį mąstymą, kūrybiškumą, todėl yra naudingas ne tik tiksliųjų mokslų, bet ir socialinėse bei humanitarinėse srityse.

Šiemet Lietuvos finalo dalyviai ne tik mintinai skaičiavo, bet ir galėjo stebėti VDU Informatikos fakulteto parengtą programą „Multimedijos eksperimentai“.

Konkurse kasmet dalyvauja mokiniai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Slovėnijos ir Ukrainos. Pernai tarptautiniame finale Estijoje lietuviai pelnė šešis medalius. Iš šešių galimų aukso medalių jie iškovojo tris. Dalyviai taip pat parsivežė vieną sidabro ir vieną bronzos medalį.

Jau vienuoliktajame mintino skaičiavimo konkurse dalyvauti buvo kviečiami įvairių tipų Lietuvos mokyklų mokiniai, jų mokytojai bei visi kiti.  „Matmintinis“ į Lietuvą atkeliavo iš Estijos, kurioje šis mintino skaičiavimo žaidimas vadinasi „Miksike“ ir vyksta jau daugiau nei dešimtį metų. Pagrindinė internete vykstančio konkurso taisyklė – negalima naudotis jokiomis skaičiavimo priemonėmis ir kitų žmonių pagalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių