Quantcast

Ilgapirščiai niokoja kapavietes: pasitaiko atvejų, kai išsineša ir didelius paminklus

  • Teksto dydis:

Draudikai perspėja, kad, artėjant lapkričio pirmajai, įprastai padaugėja pranešimų apie nuniokotas arba apvogtas kapavietes. Gyventojai pastaraisiais metais į kapines užsuka vis rečiau, dažniausiai tik Vėlinių laikotarpiu, o tuo naudojasi ilgapirščiai, praneša LNK.

Draudikai sako, kad pastarieji metai išsiskiria augančiais vagysčių skaičiais. Ne išimtis – ir kapavietės. Ilgapirščiams paranku, kad gyventojai į kapus užsuka vis rečiau, o kapavietes vis dažniau dengia akmens plokštėmis, kurios labai vertingos.

„Iš tikrųjų ateina akmens plokščių mada, kad kuo mažiau tvarkyti tokią kapavietę, dažniausiai užsako žmonės, kurie emigruoja“, – pažymėjo vienos bendrovės direktorius Andžejus Orlovskis.

Vidutiniškai nuostoliai, kurių patiria nuo vagišių nukentėję žmonės, – maždaug 300 eurų. Tačiau po Vėlinių sumos paprastai išauga. Pernai didžiausias nuostolis siekė 1,5 tūkst. eurų. Tąkart iš kapinių pavokta bronzinė angelo skulptūra.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Žmonės per Vėlines pamato, kad nėra bronzinės angelo skulptūros, metalinio kryžiaus, nėra apdailos detalių, nes lengviausia vogti tai, ką gali išnešti. Didelio paminklo gal ir neišsineši, bet šią vasarą ir toks atvejis buvo“,  –  situaciją komentavo pasakojo bendrovės „Lietuvos draudimas“ komunikacijos vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Būna pavagia tam tikrus elementus, tvoreles, plokštes“,  – vardijo A. Orlovskis.

Šiemet Palangoje buvo atvejis, kai ilgapirščiai nuo kapo nulupo bronzinį balandį, žala įvertinta 1 tūkst. eurų. Paminklų gamintojai nesistebi, kad kapinės traukia vagis, mat natūralus akmuo ir paminklams puošti naudojami metalai brangūs, o šiemet jų kaina kilo dar maždaug penktadaliu.

„Nuo poros šimtų eurų iki kelių tūkstančių eurų gali kainuoti toks paminklas“, – skaičiavo A. Orlovskis.

Gyventojai taupyti mirusiųjų atminimui nelinkę.

„Nežiūri į kainą ir tikrai nori, kad tai būtų išskirtinio dizaino monumentas, neseniai teko įrengti kapavietę, kurios kaina buvo per 100 tūkst. eurų“, – sakė A. Orlovskis.

Anot gamintojų, pavogtas metalines detales vagišiai dažniausiai parduoda, tas pats ir su paminklais. Akmenį nupoliravus, paminklai dažniausiai perparduodami kaip nauji. Kad taip nenutiktų, dažnas dabar prašo paminklą paženklinti inicialais. Tiesa, policija iškalbingos statistikos dėl tokių vagysčių neturi, gyventojai į teisėsaugą kreiptis nelinkę, mat nusikaltimą dažniausiai pastebi tik po kelių mėnesių.

Pareigūnai perspėja Vėlinių laikotarpiu būti itin atidiems, lankant artimųjų kapus nepalikti automobiliuose vertingų daiktų, saugoti su savimi turimus asmeninius daiktus, mat tokiu metu itin suaktyvėja ir kišenvagiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių