Quantcast

Londono džiazo revoliucionieriai „Binker & Moses” – „Vilnius Mama Jazz“ pristato programą

  • Teksto dydis:

Festivalis „Vilnius Mama Jazz“ tęsia tradiciją Lietuvos publikai pristatyti ryškiausius naujųjų laikų britų džiazo talentus. Vėlyvą gegužės 24-osios vakarą (22 val.) festivalio scenoje – saksofonininko Binkerio Goldingo ir būgnininko Moseso Boydo duetas alsuos muzikine laisve ir stebins unikaliais žanriniais sprendimais.

Du muzikos grynuoliai, duete prisistatantys tiesiog vardais, yra vadinami „draugiškiausiais Londono džiazo revoliucionieriais“. Ir tai visiškai pagrįstas apibūdinimas – duetas „Binker & Moses“ kiekvienu savo albumu peržengia naujus kūrybingumo barjerus ir yra itin gerbiami tiek kitų muzikantų, tiek melomanų toli už britų salų ribų.

„Turint omenyje, kad per pastaruosius keliolika metų britų muzikantai vis dažniau Europoje diktuoja džiazo madas ir kryptis, šis koncertas mūsų festivalio programoje atrodo ypač aktualus. Šįmet bendros karjeros dešimtmetį minintis Binkerio ir Moseso duetas gali pasigirti ne viena pasiekta aukštuma. Tiek džiugios intrigos, laukiant pasirodymo, „Vilnius Mama Jazz“ istorijoje dar nebuvo. O intriga atsiskleis tik koncerto vakarą“, – džiaugėsi festivalio organizatorė Judita Bartoševičienė.

Saksofonininkas Binkeris Goldingas ir būgnininkas Mosesas Boydas atspindi šių dienų muzikinę filosofiją. Jie tvirtai neprisirakina prie vieno žanro – abiejų muzikantų kūryba nardo plačiuose vandenyse, nuo džiazo iki repo ir elektroninių garsų. Jie – tarsi keliautojai, turintys žemėlapį ir planą, tačiau niekada nebijantys pasukti apsidairyti į šalį, jei vaizdas pro automobilio langą pasirodo pakankamai intriguojantis.

Binker and Moses. D. Medhurst nuotr.

Abu dueto muzikantai – sėkmingi kartu ir atskirai

Binkerio ir Moseso muzikinės patirtys – tam tikra prasme panašios. Abu jie (skirtingu metu) grojo grupėje „Tomorrow‘s Warriors“, laikomoje naujų britų muzikos talentų kalve ir inkubatoriumi.

Binkeris Goldingas, 2020-aisiais pelnęs „Jazz FM“ metų instrumentalisto apdovanojimą, išsiskiria vizitine kortele tapusiu charakteringu, energingu ir įtaigiu tenoro garsu. „Ar Binkeris Goldingas yra naujasis Sonny Rollinsas? Naujasis Coltrane? Ar abu?“, – iškalbingai klausė britų muzikos žurnalas MOJO. Saksofonininkas yra išleidęs du solo albumus, vadovauja savo kvartetui ir bendradarbiauja su tokiais žinomais vardais kaip britų džiazo ir soulo dainininkė Zara McFarlane, „Bombay Bicycle Club“ grupės lyderis Mr. Jukes ir daugeliu kitų.

Binker and Moses. D. Medhurst nuotr.

Mosesas Boydas yra grupės „Exodus“ lyderis, įrašų leidėjas, didžėjus, prodiuseris, radijo laidų vedėjas, bendradarbiavęs su įspūdingu ne tik džiazo, bet ir kitų žanrų žvaigždynu – nuo dainininkės Beyonce ir reperės Little Simz iki elektroninės muzikos vizionierių Floating Points ir Four Tet. Muzikanto albumas „Dark Matter“ 2020-aisiais buvo nominuotas prestižiniam „Mercury Prize“ apdovanojimui, teikiamam už geriausią metų britų ir airių muzikantų albumą – šalia tokių žvaigždžių kaip Dua Lipa, Stormzy ir Michaelas Kiwanuka.

Šių dienų britų džiazo lyderiai

Keturi šių muzikantų išleisti albumai nusipelnė švytinčių kritikų recenzijų, dueto kolekcijoje – MOBO ir „Jazz FM“ apdovanojimai (taip pat – ir geriausių britų džiazo atlikėjų titulas, kurį šie muzikantai pelnė dar 2016 m.).

Puikūs pasiekimai duetui, susipažinusiam gana komiškomis aplinkybėmis repetuojant (šiandien jau anapilin iškeliavusio) JAV trimitininko Abramo Wilsono koncertui, kuris turėjo vykti Slovakijos mieste Bratislavoje. Mosesas, kuriam tuo metu tebuvo šešiolika, į šią grupę pateko paskutinę akimirką – kai turėjęs groti būgnininkas atsidūrė kalėjime. Tačiau galiausiai M. Boydas į koncertą neišvyko – kažkas gastrolių komandoje pamiršo pakeisti pavardę ant lėktuvo bilieto.

Tokioje keistoje situacijoje gimusi pažintis po kelerių metų virto bendru muzikiniu polėkiu, kuris jau nuo pirmų įrašų nustebino net ir visko girdėjusius džiazo klausytojus. Pirmajame albume „Dem Ones“ (2015 m.) duetas eksperimentavo su džiazo ir graimo (britiška repo atmaina) samplaika. Antrajame, „Journey To The Mountain Of Forever“ (2017 m.) – su pasakomis dvelkiančiais siužetais.

Iki šiol naujausias grupės darbas „Feeding The Machine“ (2022 m.) buvo įrašytas legendinio roko dainininko Peterio Gabrielio studijoje „Real World“, prisijungus elektroninės muzikos kūrėjui Maxui Luthertui. Džiazas, minimalizmas, ambientiniai garsai, užuominos į rytietiškus ritmus – albumas dar sykį įtvirtino „Binker & Moses“, kaip vienų iš šių dienų britų džiazo lyderių, reputaciją.

Binker and Moses. D. Medhurst nuotr.

Jų muzika rodo kelius, kuriais džiazas gali eiti šiandien ir rytoj, kai jo nevaržo jokie rėmai ir stereotipai.

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Bilietus platina kakava.lt.

Daugiau informacijos: www.vilniusmamajazz.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių