Quantcast

Dainininkė Liepa: esu dėkinga gyvenimui už balsą ir muziką

Rodos, tik neseniai prasidėjęs ir daugybės žiūrovų simpatijų sulaukęs LNK pramoginis projektas „Muzikinė kaukė“ balandžio pabaigoje pasieks finišą. Todėl, jei dar nespėjote išsirinkti savo favorito, – pats laikas tai padaryti. Kad būtų lengviau, šiandien pristatome scenos senbuvę, vieną iš projekte lyderiaujančių atlikėjų – Liepą.

Naujas projektas – nauja patirtis

Ne viename muzikiniame projekte iki tol dalyvavusi dainininkė Liepa prisipažįsta, kad apie LNK „Muzikinę kaukę“ žinojo, bet tikrai nesitikėjo būti į ją pakviesta.

„Sulaukusi skambučio ir nustebau, ir apsidžiaugiau. Ilgai nesvarsčiau, nes kiekvienas televizinis projektas – vis naujas iššūkis, nauji žmonės ir nauja patirtis. Tai, kas atlikėjui duoda naudos, bet neatima“, – užsidegusi kalbėjo ji.

Scenoje Liepa skaičiuoja jau penkioliktus metus. Muzikinės karjeros pradžia buvo labai paprasta: jauna medicinos studentė Karolina prasitarė savo bičiuliui Juozui Liesiui, kad labai norėtų dainuoti. Šis ją supažindino su Deivydu Zvonkumi, o netrukus scenoje užgimė atlikėja Liepa. Štai tokia istorija.

Šiandien dainininkė save vadina tikra muzikinių projektų gerbėja. Sako, kad patirtys skirtingos, todėl padeda jai savyje atrasti skirtingų dalykų.

„Kiekvienas dalyvavimas kur nors – tai vis akmenėlis į tavo muzikinį krepšelį, galimybės tobulėti“, – įsitikinusi atlikėja, drąsiai einanti pirmyn, į visus projektus, o juose atiduoda visą save.

LNK nuotr.

Liepa ar Karolina?

Pirmoji kaukė, kurią prisimena pašnekovė, buvo lapės pūstauodegės kostiumas. Ją darželinukei pasiuvo mama. Tais laikais apie Liepos vardą dar nenujautė nė ji pati.

„Ne kartą esu sakiusi, kad Liepa – mano sceninis vardas. Kai grįžtu į gimtąją Klaipėdą, bendrauju su artimaisiais – jiems esu Karolina. Vyras namuose mane vadina Liepa. Kai nuvažiuojame pas tėvus – vėl Karolina. Televizijoje aš, aišku, esu Liepa. Net ir nesuprasčiau, jeigu kas nors į mane kreiptųsi Karolina“, – šypsosi LNK „Muzikinės kaukės“ lyderė.

Esu labai jautrios sielos ir daug dalykų priimu asmeniškai, todėl tikrąją mane 100 proc. pažįsta tik patys artimiausi žmonės.

Mokykloje Karolina buvo aktyvistė, norėdavo visur dalyvauti, būti pirma.

„Kuo tik aš nebuvau – ir seniūne norėjau būti, ir chore, ansamblyje dainuoti. Man nuolat reikėjo daugybės veiklų, dėmesio, buvimo su žmonėmis, kūrybos“, – juokiasi ji. Moksleivės niekur stumti nereikėjo – viską darė ir visur ėjo pati.

Gal todėl ir šiandien Liepa visada pirma, jei vyksta koks nors TV projektas (nebūtinai muzikinis). Dainininkei norisi visur dalyvauti ir viską tobulai padaryti, kad gautų pačius geriausius įvertinimus, žiūrovų atsiliepimus.

Saugo jautrią savo sielą

Ar realiame gyvenime pasitaiko situacijų, kai Liepai norisi pasislėpti po kokia nors kauke? Anot atlikėjos, ji iš tiesų labai saugo savo emocijas ir vidinį pasaulį, tad kartais neišvengiamai tenka pasislėpti po kauke. Kad žmonės nelįstų per daug giliai jai į širdį. „Esu labai jautrios sielos ir daug dalykų priimu asmeniškai, tai tikrąją mane 100 proc. pažįsta tik patys artimiausi žmonės. Jei kartais atrodau šalta ir lengvabūdiška – tai tik kaukė: iš tiesų tokia nesu“, – atvirauja ji.

Labiau nei „kaukė“ Liepai patinka žodis „savisauga“, kuris tiksliau apibūdina jos elgesį su nepažįstamais žmonėmis.

Vis dėlto tie, kurie klausosi Liepos dainų, jau turėtų pažinti dainininkės tikrąjį aš. Nes netikrumą, apsimetimą žiūrovai labai jaučia. „Muzikoje aš nemeluoju. Esu labai nuoširdi. Kad per arti neprisileidžiu žmonių, saugau save, tai turbūt labiau yra savisauga“, – ieško tinkamo žodžio ji.

LNK nuotr.

Nuo Cher iki E. Sipavičiaus

„Muzikinėje kaukėje“ Liepai jau teko patirti nemažai įsikūnijimų. Pirmoje laidoje moteris tapo legendine atlikėja Cher, kitose – breiką šokančiu Egidijumi Sipavičiumi, energingąja Lady Gaga, lyriškąja Billie Eilish, romantiškąja Neda Malūnavičiūte. Dar Nele Paltiniene, Celine Dion, Tina Turner...

Atlikėja džaugiasi, kad, skirtingai nei jos koncertuose, kur dainuoja tai, kas jai patinka, šio projekto mygtukas pateikia nemažai staigmenų. Kartais atrodo, kad niekaip vieno ar kito atlikėjo dainų neišdainuos, o jo paties – neįkūnys! Tačiau bando, repetuoja, vėl bando, nes neturi, kur trauktis, o galiausiai viskas kuo puikiausiai pavyksta. Todėl šiandien Liepą drąsiai galime vadinti viena iš šio projekto lyderių. Nerašytas titulas skatina dar didesnį jos pasitikėjimą savimi, norą rizikuoti, pasirodyti dar geriau ir įdomiau.

„Laimei, stebuklingas mygtukas man dovanoja daugiau moteriškų nei vyriškų vaidmenų. Tai yra gerai, nes moteriai moterį pamėgdžioti kur kas lengviau nei vyrą.“ Liepa turi omenyje balso tembrą, judesius, manieras. Pasak jos, dainuoti vyrų atlikėjų dainas nelabai sunku, bet norint atrodyti, elgtis ir dar judėti kaip tos lyties atstovui – va čia tai iššūkis! Kartais ta misija jai atrodo nelabai įmanoma.

„Visos mes, moterys, merginos, projekte stengiamės, atrodome panašiai, bet vis tiek kažkaip ne taip...“ – kvatojasi Liepa ir priduria, kad vyrams įkūnyti dainininkes moteris irgi yra ne mažiau kebli užduotis. Jie irgi neieško lengviausių kelių, o drąsiai ryžtasi moteriškos tapatybės bandymams.

„Pamenu, kai reikėjo įkūnyti E. Sipavičių, buvo didelis iššūkis, bet užtai ir vienas iš pačių įsimintiniausių vaidmenų“, – džiaugiasi ji.

Jei vieną rytą atsibustų vyro kailyje? Šis klausimas Liepą trumpam sutrikdo. Galiausiai sako, kad turbūt ją ištiktų didelis šokas, nes save laiko itin moteriška asmenybe.

„Jei atvirai, labiau norėčiau šito jausmo nepatirti: nejaučiu jokio poreikio išbandyti vyro kailį, nes labai myliu saviškį“, – linksmai kvatojasi.

LNK nuotr.

Nesitaupo: meta visus kozirius

Kokios savybės „Muzikinėje kaukėje“ padeda išlaikyti lyderės pozicijas? Pirmiausia atlikėja pamini savo ilgametę sceninę patirtį. Antra – drąsą. Ji nebijo pasirodyti žiūrovams negražiai ar kvailai. „Gavusi vaidmenį, pasileidžiu viską, ką turiu. Nesitaupau, galvodama, kad kas nors ką nors ne taip pagalvos ar blogai pakomentuos. Išsyk metu visus kozirius: stengiuosi ne tik gerai padainuoti, bet dar ir pajausti vieno ar kito atlikėjo energiją. Kartais taip susitapatinu, kad net pati neatsimenu, ką toje scenoje dariau, kai buvau, tarkime, Tina Turner ar Celine Dion“, – prisipažįsta šio projekto pirmūnė.

Paprašyta papasakoti, kaip ruošiasi kiekvienam įsikūnijimui, Liepa sako, kad tai ilga kelionė. Reikia peržiūrėti ne tik tą įrašą, pagal kurį dainuosi, bet ir visus kitus. Pasiskaityti atlikėjo biografiją. Vėliau – konkretaus įrašo analizė. Kartais ji net išsirašo konkrečių vietų žodžius, kad žinotų, kur jos pirmtakas deda akcentus.

„Ne taip svarbu, kurioje tiksliai vietoje pakelsi ranką, bet jei emociškai nejausi to žmogaus – nieko nebus. Turi kuo tiksliau atkartoti tą jausmą, kurį atlikėjas suteikia žmonėms“, – įsitikinusi ji.

Statosi naujus namus

Jau beveik dešimtmetį su vyru Evaldu gyvenanti Liepa džiaugiasi, kad žmonos repeticijos namuose jam dar neatsibodo.

„Žino, su kuo apsiženijo, todėl dabar gali pykti tiktai ant savęs, – šmaikštauja L. Norkevičienė, dažniausiai repetuojanti tada, kai vyras yra darbe. – Namuose turiu net atskirą kambariuką su mikrofonais, kolonėlėmis, kur galiu netrukdoma darbuotis, repetuoti.“

Vis dėlto moteriai smagu žinoti, kad Evaldas – vienas didžiausių jos gerbėjų ir palaikytojų. Visur, ne tik muzikoje.

Šiandien darni pora su šuneliu Riku gyvena beveik pačiame Vilniaus centre, o neseniai jų įsigytame žemės sklype jau vyksta statybos darbai. „Kaimynų daug neturėsime, bet ir negyvensime vienkiemyje. Namai bus gražioje vietoje, prie parko, kur galėsime vaikštinėti su Riku“, – dalijasi svajonių namų vizija L. Norkevičienė.

Anot jos, įkurtuvėmis dar nekvepia, bet jei ateinančias Kalėdas pavyks sutikti naujuose namuose – abu bus labai laimingi.

Dainininkė sutinka, kad pasistatyti savo namus nelengva visomis prasmėmis ir kad nemažai porų šio išbandymo neišlaiko – ima pyktis ir išsiskiria.

„Tfū tfū tfū, kylant šiam namui tarp mūsų su vyru santykis tikrai neblogėja, nors ir pažįstami dažnai šia tema pajuokauja, bando įspėti. Kol kas, ačiū Dievui, keliaujame ranka rankon, koja kojon“, – džiaugiasi buvusi TV laidos „Bendrom jėgom“ vedėja.

LNK nuotr.

Rankdarbiai – ne terapija

Liepa tikslina, kad „Bendrom jėgom“ komanda labiau renovuodavo žmonių gyvenamas erdves, todėl laidoje įgytas žinias namo statybose kažin ar pavyks panaudoti.

„Visus statybų klausimus atidavėme į profesionalų rankas. Jais pasitikime ir į procesą nesikišame. Kai ateis laikas interjerui, namų apdailai, tuomet galbūt ir aš tarsiu savo žodį“, – žada atlikėja ir prisipažįsta, kad rankdarbiai jos nedomina. „Prie meno“, sako, ji yra tik muzikoje, bet ne tapyboje, lipdyboje ar dar kur nors. Rankdarbiai jai – ne terapija. „Tačiau jeigu reikia, aš galiu. Manau, esu pakankamai naginga tiek pasisiūti drabužį, tiek jį padekoruoti“, – spėja ji.

Kas Liepai vis dėlto yra terapija? Moters žodžiais, tyla. Pabuvimas vienumoje. Geriausia meditacija – pabūti su savimi vienai namuose. Čia ji jaučiasi geriausiai, saugiausiai. Namai – jos ramybės oazė. Kai turi laisvą dieną, moteris mėgsta niekur neskubėti, skaityti, gulinėti, žiūrėti filmus, TV laidas. Toks poilsis jai yra tiesiog tobulas.

Laimei, stebuklingas mygtukas man dovanoja daugiau moteriškų nei vyriškų vaidmenų. Tai yra gerai, nes moteriai moterį pamėgdžioti kur kas lengviau nei vyrą.

Būna, kad ir Liepa, kaip ir daugelis veiklių pramogų pasaulio žmonių, tokiomis nieko neveikimo minutėmis jaučia stresą, įtampą, kaltę, kad laikas bėga, o ji nieko nedaro. Užtai, sako, turi per šešias savaitės dienas daug padaryti, kad tą vieną vienintelę galėtų ramia sąžine ilsėtis. Jos nuomone, menininkų gyvenimas yra šiek tiek kitoks nei visų kitų žmonių. Nėra rutinos nuo 8 iki 17 val. Todėl kartais, ypač atokvėpio minutėmis, kyla visokių minčių: gal per mažai darau, gal nepakankamai jėgų įdedu? Tačiau šiandien moteris jau išmoko jas vyti į šalį.

Gerai ir vienai, ir su grupe

Kurį laiką Liepa buvo merginų grupės „Pop Ladies“ narė, tačiau ilgainiui aplinkybės susiklostė taip, kad visos pradėjo krypti į solines programas. „Negaliu sakyti, kad grupėje buvo blogiau ar geriau. Tiesiog, jei tau patinka dainuoti, būti scenoje, jokio skirtumo, kaip tu tai darai, – viena ar su grupe“, – atvirauja ji. Negana to, rengti solo pasirodymus kur kas sunkiau, nes visi rūpesčiai gula ant vieno žmogaus pečių.

Ar ji ketina kada nors bandyti savo jėgas nacionalinėje „Eurovizijoje“: juk lietuviai taip mėgsta šį konkursą?! Atsakydama į savo gerbėjų lūkesčius dainininkė primena, kad kažkelintais metais jau yra dalyvavusi ir likusi trečioje vietoje.

„Eurovizija“ – puikus projektas, galintis daug padėti atlikėjui jo muzikiniame kelyje. Tikiu, kad jau pribrendau dalyvauti su tikslu laimėti: sukaupiau daugiau drąsos, daugiau kūrybinių jėgų, daugiau patirties“, – įsitikinusi solistė.

LNK nuotr.

Svajotų apie muzikinę laidą

Tuos pačius žodžius ji galėtų pasakyti ir apie TV laidų vedimą: įgijo patirties, sukaupė nemažai vertingų televizinių žinių. Nors tada, kai laidoje „Klauskite daktaro“ debiutavo kaip laidos vedėjo asistentė, dar nieko apie tai neišmanė.

Tuo metu Liepa buvo nusprendusi baigti medicinos studijas ir sukti į politikos mokslus, bet sulaukė netikėto skambučio. Laidos prodiuseris kalbėjo: „Žinau, kad studijuoji mediciną, o mes kaip tik ieškome naujos „Klauskite daktaro“ laidos vedėjo asistentės. Gal norėtum pamėginti?“ Aišku, Liepos smalsumas nugalėjo.

Paklausta, apie kokią televizijos laidą svajotų šiandien, atlikėja sako, kad jai patiktų kokia nors pramoginio turinio, o geriausiai – muzikinė laida ar pokalbių šou. „Tiek „Klauskite daktaro“, tiek ir „Bendrom jėgom“, rodos, buvo visai ne mano stiliaus laidos, nepaisant to, sugebėjau prisitaikyti ir išspausti iš savęs maksimalų rezultatą“, – džiaugiasi buvusi jų vedėja.

LNK nuotr.

Pakeitė mitybos įpročius

Ar daktaro Alvydo Unikausko patarimai kažkiek pakoregavo jos pačios gyvenimą – gal ėmė sveikiau maitintis, labiau laikytis dienos režimo? Liepos žodžiais, kuo vyresnis tampi, tuo labiau (jau savaime) imi domėtis, kaip teisingiau ir sveikiau gyventi. Ji pati pradėjo vartoti mažiau pridėtinio cukraus, baltų miltų. Nebešveičia visko iš eilės, nes blogas maistas – saldumynai, pusfabrikačiai – daro įtaką ne tik kūno formoms, bet ir sveikatai.

„Esi tai, ką valgai. Mitybos įpročiai labai atsispindi žmogaus išvaizdoje, savijautoje. Norėdamas gerai jaustis ir gerai atrodyti, turi pasistengti.“ Šias tiesas suprato, anot Liepos, būtent iš laidos „Klauskite daktaro“.

Dar vienas geros savijautos garantas Norkevičių šeimoje yra jų šikokų veislės šunelis Riku. Tai japonų šunų veislė, kilusi iš Šikoku salos. Kiekvieną rytą Liepą su Riku eina pasivaikšioti, o vakarais tai – jau Evaldo pareiga. Vaikštinėja ilgai, beveik valandą, nes šios veislės šunys pasižymi neišsenkančia energija.

„Smagu su Riku prasieiti, pakvėpuoti, pamedituoti“, – šypsosi Liepa, vaikštinėjanti dažniausiai su ausinėmis. Kas jose skamba? Dainos iš „Muzikinės kaukės“, kurias reikės pristatyti, į kurių atlikėjus reikės įsikūnyti. „Jei daina trunka tris minutes, pagalvokite, kiek kartų vaikščiodama su Riku spėju ją perklausyti“, – užduoda mįslę skaitytojams ji.

Jei dainininkei Liepai, kaip Hanso Christiano Anderseno pasakos Undinėlei, savo gražųjį balsą tektų išmainyti į... „Į nieką jo nemainyčiau, – kaip kirviu nukerta ji. – Na, nebent tai būtų gyvybės ir mirties klausimas, liečiantis man brangius ir artimus žmones. Kad šiandien galiu dainuoti ir būti muzikoje, gyvenimui esu be galo dėkinga“, – sako „Muzikinės kaukės“ lyderė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rugsejis

Rugsejis portretas
As savo jogurto jai irgi netaupyciau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių