Quantcast

Nauja tradicija: muzika konservatorijos kiemelyje

Įsibėgėjanti vasara pamažu uždaro koncertinių įstaigų ir teatrų duris, įvairiais renginiais viliodama klausytojus į saulei ir vėjui atviras erdves – lauko scenas, terasas, kiemelius – tiek iš naujo atrandamas, tiek jau pažįstamas savo tradicijomis.

Prieš keletą metų, pasitinkant Lietuvos atkūrimo 100-metį, 2018 m. birželį, pirmą kartą klausytojus į savo kiemelio koncertus pakvietė ir Kauno Juozo Gruodžio konservatorija. Nors po poros sezonų visus užklupusi pandemija tuokart pristabdė užgimstančio muzikinio renginio tęstinumą, dabar jau galima džiaugtis, kad kiekvienus mokslo metus užbaigiantis koncertų ciklas įsitvirtino ir tapo ne tik konservatorijos, bet ir miesto tradiciniu kultūros renginiu.

Konservatorijos moksleiviai, būsimi muzikos profesionalai, per mokslo metus ruošia koncertines programas, dalyvauja įvairiuose festivaliuose ir konkursuose, vasarą pasitinka su nemenku koncertiniu bagažu, kuris išsilieja net penkių koncertų ciklu. Mokslo metais tobulinta programa suskamba atliekama pianistų, stygininkų, akordeonininkų, klasikinių, estrados ir džiazo dainininkų, atlikėjų pučiamaisiais ir liaudies instrumentais soliniuose, taip pat kamerinių ansamblių, orkestrų ir choro pasirodymuose.

Tarp jų įsitvirtina ir alumnų sugrįžimui į konservatorijos sceną skirtas vakaras, kuriame yra galimybė atsiskleisti įvairių laidų ir kartų, įvairių specialybių gruodžiukams ir jų draugams.

Šiemet kiemelio koncertus pradėjusio alumnų vakaro diapazonas buvo itin platus ir įvairus. Scenoje keitėsi įvairūs tembrai: arfa ir trombonas (Viktorija Smailytė ir Saulius Karka – ansamblis „Bass Gliss“), fagotas (Julius Klimavičius), akordeonas (Povilas Neliupšis su studijų draugėmis smuikininke Monika Sapiegaite ir violončelininke Vaiva Sodaityte), kanklės (Gabija Tatlauskaitė su studijų draugu birbynininku Jokūbu Vaitele), fortepijonas, kuriuo brandžiai skambino vos prieš metus konservatoriją baigęs ir dabar LMTA studijuojantis pianistas Simonas Miknius.

Klausytojus sužavėjo ir Kauno muzikinio teatro solistė Gabrielė Kuzmickaitė. Jai ir kitiems atlikėjams akompanavo pianistė Kotryna Kaklauskaitė. Malonu buvo klausyti ne tik konservatorijos scenoje (į ją atlikėjus iš kiemelio persikelti privertė vasarinė liūtis), tačiau ir bet kurią kitą solidžią koncertinę erdvę galinčių papuošti gruodžiukų alumnų muzikavimo. Koncerto kulminacija tapo 1969 m. laidos absolventės smuikininkės Alvytės Turčinskaitės pasirodymas – lyg gaivus neblėstančios energijos, profesionalumo ir artistiškumo pliūpsnis.

Koncerto pabaigoje sceną užpildė įvairių laidų akordeonininkai – jų orkestras, vadovaujamas Laimono Salijaus, šalia savo programos akompanavo solistui Giedriui Prunskui, ne tik dainavusiam, bet ir žaismingai vedusiam visą alumnų vakaro programą.

Visą savaitę trukę nemokami koncertai jau turi savo klausytoją, atrandantį kelią pro konservatorijos kiemelio vartus į vasaros muzikinę tradiciją įtvirtinančią puikios akustikos erdvę. Kas žino, gal šiuose kiemelio koncertuose po atviru dangumi išgirstas jaunasis atlikėjas po kelerių ar keliolikos metų afišomis kvies į kur kas didesnių ir garsesnių koncertinių scenų sales.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
jei tai lietuviska muzika tai pagirtyna nes nuo vakarietisko gerklynio gargaliavimo galima apkurst o musu nuostabias lietuviskas daunas reiktu isaugoti liko dar puko radijas bet kur dingo /duokim garo/ Loretos studija su AA Stasiuku tai buvo visu laukiamiausia savaitgalio programa kuria vakaru parazitai paverte karu su 2 zsodziais maidan ir slava per kuriuos liejasi nekaltu zmoniu kraujas z=0

Daugiau

Daugiau portretas
Tokios mielos info spaudoje!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių