Quantcast

Vartai į Paryžių laukia olimpiečių

„Į olimpinį Paryžių dauguma mūsų atletų vyks būtent iš šio oro uosto, čia lauksime sugrįžtančių“, – sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, atidarydama Vilniuje edukacinę šalies sporto pasiekimų erdvę.

Dviračiu – prizo link

Sostinės oro uoste, prie A-15 vartų esančioje zonoje, įrengta Lietuvos šimtmečio sporto pasiekimų galerija ir olimpiniai išvykimo į Paryžiaus vasaros žaidynes vartai.

Be to, oro uoste keleiviai galės minti dviratį ir simboliškai keliauti iki Prancūzijos sostinės.

Tai – bendras LTOK ir Lietuvos oro uostų bendradarbiavimo projektas.

„Šie metai mūsų šalies sportui – ypatingi. Minime olimpinio judėjimo šimtmetį, o mūsų atletai vos už kelių mėnesių varžysis olimpiniame Paryžiuje. Sportininkai žaidynėse ne tik kovoja dėl medalių, jie sutelkia visą šalį. Ta vienybė – vienas didžiausių olimpinių laimėjimų“, – kalbėjo D. Gudzinevičiūtė.

Paryžius mūsų šalies sportui – išskirtinis miestas. Prancūzijos sostinėje prieš 100 metų prasidėjo Lietuvos olimpinio judėjimo istorija: 1924 m. žaidynėse pirmą kartą iškelta mūsų trispalvė, varžybose debiutavo futbolininkų rinktinė ir du dviratininkai.

Būtent todėl prie olimpinių išvykimo vartų įrengtoje specialioje „LTeam“ platformoje pastatytas dviratis, kurį kiekvienas minsiantis ir didžiausią atstumą užfiksavęs oro uosto svečias pelnys „LTeam“ prizą.

Pirmoji dviratį išbandė penkių olimpinių žaidynių dalyvė, treko karalienė Simona Krupeckaitė.

„Labai smagi pramoga. Tikiu, kad Paryžių šiuo simboliniu dviračiu pasieksime labai greitai. Žaidynių metu ir visas miestas, ir olimpinis kaimelis tiesiog dūzgia nuo sportininkų entuziazmo, noro ir siekio būti geriausiais. Tokia atmosfera ir bendrystė suteikia pasitikėjimo, įkvepia“, – teigė Lietuvos dviračių sporto federacijos sporto direktorė S. Krupeckaitė.

Pramoga: penkių olimpinių žaidynių dalyvė S. Krupeckaitė pirmoji išbandė simbolinį „LTeam“ dviratį. / V. Dranginio / LTOK nuotr.

Lūkesčiai ir favoritai

Šiuo metu Lietuvos olimpinę rinktinę sudaro 29 sportininkai. Vienas jų – jau trečiose žaidynėse dalyvausiantis disko metikas Andrius Gudžius.

„Noriu padėkoti įrengusiems šiuos išvykimo ir sugrįžimo vartus, taip pat tiems, kurie dažniausiai lieka, kaip sakoma, už kadro: treneriams, medikams, olimpinės misijos vadovams, kurie akimirksniu išsprendžia problemas ir rūpinasi, kad sportininkai turėtų geriausias sąlygas. Mes, olimpiečiai, džiaugiamės, jei savo pasirodymą pavyksta vainikuoti geru rezultatu“, – tvirtino A. Gudžius.

Tokijo olimpiadoje Lietuvos trispalvę nešusi dziudo imtynininkė Sandra Jablonskytė kvietė sporto gerbėjus oro uoste ne tik susipažinti su mūsų šalies olimpine istorija, bet ir vieningai palaikyti rinktinę Paryžiuje.

D. Gudzinevičiūtė, dalydamasi mintimis apie būsimus Lietuvos atletų startus Prancūzijoje, neįvardijo, iš ko tikisi trofėjų.

„Tie, kas domisi sportu, stebi rezultatus, tikriausiai žino, kas yra favoritai ir iš ko galima laukti medalių. Tačiau kartais lūkesčiai neišsipildo: tas, iš kurio daugiausia tikimės, tą dieną nebūna pats stipriausias“, – šypsojosi olimpinė čempionė.

Paryžiuje prieš 100 metų prasidėjo Lietuvos olimpinio judėjimo istorija.

Tarp Lietuvos atletų, iškovojusių teisę startuoti Paryžiuje, savo trofėjų kolekcijose olimpinius medalius turi plaukikė Rūta Meilutytė, penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, irkluotoja Donata Karalienė.

Geros žinios iš UCI

Kitą savaitę Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) turėtų oficialiai patvirtinti, kad olimpiečiais taps dar du Lietuvos sportininkai.

Balandžio 16-ąją paskelbus olimpinės treko atrankos reitingus paaiškėjo, kad panevėžiečiai Olivija Baleišytė ir Vasilijus Lendel praktiškai užsitikrino kelialapius į Paryžiaus olimpines žaidynes.

O. Baleišytė, kurią treniruoja Dmitrijus Leopoldas, Paryžiuje turėtų dalyvauti omniumo (daugiakovės) varžybose, o V. Lendel (tren. Craigas MacLeanas ir Anatolijus Novikovas) – sprinto ir keirino lenktynėse.

Olimpinė atranka treko dviratininkams vyko nuo 2022 m. liepos 9-osios, reitingo taškų jie galėjo pelnyti dviejuose Europos čempionatuose, 2023 m. pasaulio čempionate bei šešiuose 2023 ir 2024 m. Tautų taurės varžybų etapuose.

Be to, Lietuvai skirta viena vieta Paryžiaus žaidynių moterų dviračių plento grupinėse lenktynėse.

Latvių trijulės sėkmė

Latvijos olimpinę rinktinę papildė trijulių krepšinio (3 prieš 3) vyrų komanda.

Tokijo žaidynių čempionai laimėjo Honkonge vykusį atrankos turnyrą, finale 19:14 įveikę Austrijos atstovus. Naudingiausiu (MVP) varžybų žaidėju buvo pripažintas Nauris Miezis.

Keliapius į Paryžiaus žaidynes taip pat turi du Latvijos dviračių sporto atstovai, po vieną – lengvosios atletikos, žirginio sporto, šaudymo ir sunkiosios atletikos.

Estų laimikis – kol kas devyni bilietai į olimpiadą. Juos turi keturi lengvaatlečiai, du plaukikai (moteris ir vyras), dviratininkas, fechtuotoja ir šaulys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių