Quantcast

PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių.

Tai prilygsta šešioms išgelbėtoms gyvybėms kiekvieną minutę per 50 metų, teigė Jungtinių Tautų sveikatos agentūra.

Žurnale „Lancet“ paskelbtame tyrime PSO pateikė išsamią 14 vakcinų, naudojamų pagal Išplėstinę imunizacijos programą (EPI), kuri kitą mėnesį minės savo veiklos 50-metį, poveikio analizę.

„Vakcinos yra vienas galingiausių išradimų istorijoje, leidžiančių išvengti kažkada baimę kėlusių ligų“, – pareiškime sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas).

„Vakcinų dėka pavyko visiškai išnaikinti raupus, poliomielitas atsidūrė ant išnykimo ribos, o pastaruoju metu kuriant vakcinas nuo tokių ligų kaip maliarija ir gimdos kaklelio vėžys, stumiame į paraštes ir kitas ligas“, – nurodė jis.

„Tęsdami mokslinius tyrimus, investuodami ir bendradarbiaudami galime išgelbėti milijonus gyvybių šiandien ir per ateinančius 50 metų“, – pridūrė jis.

Tyrime teigiama, kad per penkis dešimtmečius skiepai išgelbėjo 101 mln. kūdikių gyvybių.

„Imunizacija labiausiai iš visų sveikatos intervencijų prisidėjo prie to, kad kūdikiai ne tik sulauktų pirmojo gimtadienio, bet ir išliktų sveiki iki pilnametystės“, – tvirtino PSO.

Tyrime nustatyta, kad per 50 metų skiepai nuo 14 ligų tiesiogiai prisidėjo prie kūdikių mirtingumo sumažėjimo 40 procentų.

Afrikoje sumažėjimas viršija 50 proc., nurodoma pranešime.

Didžiausią poveikį turėjo vakcina nuo tymų – labai užkrečiamos virusinės ligos, kuria dažniausiai suserga vaikai.

Tyrimo duomenimis, šiam skiepui priskiriama 60 proc. imunizacijos išgelbėtų gyvybių.

Vakcina nuo poliomielito reiškia, kad šiandien gali vaikščioti daugiau kaip 20 mln. žmonių, kurie kitu atveju būtų paralyžiuoti.

„Šie vaikų išgyvenamumo rodikliai rodo, kaip svarbu saugoti imunizacijos pažangą“, – teigė PSO, atkreipdama dėmesį į spartėjančias pastangas pasiekti 67 mln. vaikų, kurie per COVID-19 pandemiją praleido bent vieną vakcinaciją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginija

Virginija portretas
melas, gana sustokit , nuo tuberkuliozės skiepino ir susirgau. Visas šitas reikalas yra afiora, gausite geras karmas kitose būsimose reinkarnacijose už žmonių luošinimą..... kas dyrbate fabrikuose skysčių, kas brūžinate žmonėms melo propogandą. Anita Petek skaitė daugybę metų paskaitas , viską smulkiai išdėsto. Kitą mėnesį valstybės yra verčiamos pasirašyti papildomas sutartis su PSO, toksai straipsnis neatsitiktinai čia rašomas

P.

P. portretas
Kol skiepus patardavo naudoti neparsidavę gydytojai tikrai gelbėjo. O kai visa tai tapo Pfaizerio verslu primokant po 100 eurų ir varant į QR kodinį lagerį - pradėjo kelti diiiidelį įtarimą.

Vartotojas

Vartotojas portretas
Cccp laikais ir dar truputį po nepriklausomybės taip skiepai buvo nauda, o db nezinau kokia nauda, nebent farmai biznis ir bandymų poligonai
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių