Quantcast

Ragina į kasmetinę vaiko sveikatos patikrą nežiūrėti pro pirštus

  • Teksto dydis:

Darželinukų ir moksleivių tėveliai neturėtų nustebti, balandį sulaukę skambučio, kviečiančio atvykti į polikliniką kasmetinės vaiko sveikatos patikros. Jos pagrindu suformuojama sveikatos pažyma mokykloms ir darželiams. Kauno miesto poliklinika (KMP) šia pažyma siūlo pasirūpinti iš anksto – be streso ir grūsties.

Ateina kartą per metus

Kasmetinės sveikatos patikros yra privalomos, jos nemokamai atliekamos visiems vaikams ir paaugliams iki aštuoniolikos metų bei pilnamečiams mokiniams. Patikrą sudaro dvi dalys: šeimos ar vaikų ligų gydytojo ir gydytojo odontologo ar burnos higienisto patikros. Tik jas atlikus, elektroniniu būdu išrašoma sveikatos pažyma.

Siekiant išvengti artėjant rugsėjui prie gydytojų kabinetų nutįstančių eilių, prie penkių KMP padalinių prirašytų vaikų tėveliams dar šį mėnesį ims skambinti šeimos ir vaikų ligų gydytojų apylinkių administratorės. Jos pakvies atvesti atžalas kasmetinei sveikatos patikrai ir primins: ją galima atlikti nelaukiant, kol baigs galioti ankstesnė sveikatos pažyma.

KMP Centro padalinio Nepriklausomybės poskyrio vaikų ligų gydytoja, vyresnioji ordinatorė Asta Ruibienė pabrėžia iš anksto atliekamos kasmetinės vaiko sveikatos patikros naudą: „Kai poliklinikoje nėra grūsties, kiekvienam vaikui galime skirti daugiau dėmesio. Tėvai dažnai sako: ateisim rugsėjį ir viską pasitikrinsim. Tačiau jei pas gydytoją prisirašę 1 tūkst. vaikų, kaip visus išsamiai patikrinti? Tuo labiau kad kai kurie vaikai, jei šaltuoju laiku neserga, pas gydytoją ateina kartą per metus. Nemažai vaikų išrašome siuntimus pas gydytojus specialistus – nelaukiant rugsėjo ir pas juos galima patekti greičiau.“

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kas tikrinama?

Kasmetinė sveikatos patikra skirta visapusiškai įvertinti pagrindinius vaiko sveikatos rodiklius. Jos metu įvertinamas vaiko ūgis, svoris, psichomotorinė raida (vaikams iki ketverių metų), regėjimas, klausa, atramos judamasis aparatas, psichikos sveikatos būklė, mitybos ir higienos įgūdžiai, burnos sveikata, arterinis kraujo spaudimas, atliekami kiti reikalingi tyrimai.

Bendrą kraujo, šlapimo, cukraus kiekio kraujyje tyrimus sveikiems vaikams rekomenduojama atlikti kas dvejus–trejus metus. Jei yra nusiskundimų sveikata ar tam tikrų rizikos veiksnių, tokių kaip antsvoris ar artimiausiems šeimos nariams būdingos ligos, juos reikėtų atlikti dažniau.

Jei į patikrą atvyksta vienuolikos metų ir vyresnis vaikas ar paauglys, gydytojas su juo turėtų trumpai aptarti ir žalingus įpročius, sveikos gyvensenos principus. „Pačių mažiausių, darželinukų, klausiame, ar kramto nagus, ar geria saldžius gėrimus. Vyresnių vaikų, paauglių teiraujamės, ar rūko tradicines arba elektronines cigaretes, kaitinamojo tabako gaminius, ar geria energinius gėrimus ir kaip dažnai tai daro“, – įprastus klausimus vardijo gydytoja.

Galbūt vaikas tiesiog nesiskundžia, tačiau atlikę kraujo ir kitus tyrimus mes kartais diagnozuojame nepagydomas ligas, kurių progresavimą svarbu stabdyti.

Vizito metu išklausomi tėvų ir vaiko nusiskundimai dėl sveikatos, išrašomi reikiami siuntimai pas gydytojus specialistus. Atliekamas paprasčiausias regėjimo patikrinimas, kuriuo nustatoma, ar vaikas turi regos patologijų. Jei jų nustatoma, išrašomas siuntimas gydytojo oftalmologo konsultacijai. Gydytojai pabrėžia: labai svarbu neignoruoti regos sutrikimų. Juos diagnozavus ir laiku ėmusis priemonių, regą galima koreguoti. O ignoruojamas regos sutrikimas gali tapti nepagydomas.

Kitas dažnai nustatomas vaikų sveikatos sutrikimas, galintis turėtų liūdnų padarinių, – netaisyklinga laikysena ir su tuo susiję stuburo iškrypimai. Jie gali lemti kitus vidaus organų sistemos sutrikimus.

„Laiku pastebėjus laikysenos sutrikimus, pradėjusį krypti stuburą, tai galima ištaisyti fiziniais pratimais. To nepražiūrėti labai svarbu. Kai augantis vaikas nuolatos sėdi susisukęs, jo laikysena pasidaro ydinga, krypsta stuburas. Jei toks vaikas ateis pas mus tik po kelerių metų, turėsime negrįžtamus padarinius jo sveikatai“, – perspėjo A. Ruibienė.

Pastebima tendencija: vaikai vis daugiau laiko praleidžia prie ekranų – telefonų, planšečių, kompiuterių, televizorių, daug mažiau juda. Tai prisideda prie prastėjančios regos, laikysenos, kenkia ir psichologinei būsenai.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kas įrašoma pažymoje?

Lietuvoje trečius metus iš eilės stebimas didėjantis vaikų, kuriems patikros metu nurodomos specialiosios sveikatos rekomendacijos dėl dalyvavimo ugdymo veikloje, procentas. Skirtingose amžiaus grupėse rekomendacijos skiriasi. Didžiajai daliai 7–17 m. amžiaus vaikų specialios sveikatos rekomendacijos gydytojų įrašomos dėl akių ligų, o 0–6 m. amžiaus grupėje – dėl kalbos išraiškos sutrikimo. Tokiems vaikams rekomenduojama logopedo pagalba.

Vaiko sveikatos pažymoje turi būti įrašyta, ar vaikas gali visu krūviu sportuoti, ar yra tam tikrų reikalavimų jo mitybai. „Pavyzdžiui, jei vaikas turi antsvorio, įrašoma, kad jam turi būti pritaikytas maitinimas, jei nustatoma alergija – kokių alergenų turi būti vengiama. Jei nustatoma trumparegystė ar kitos su regėjimu susijusios problemos – įrašoma, kaip turi būti pritaikyta jo sėdėjimo klasėje vieta“, – pastebėjo A. Ruibienė.

Į sveikatos pažymą įrašomos ir kai kurios lėtinės ligos. „Tai ligos, nuo kurių priklauso, ar fizinio ugdymo pamokose jis galės dalyvauti visu krūviu. Jei vaiko sveikata sutriktų mokyklos teritorijoje, mokytojams būtų lengviau susiorientuoti, ką jie turėtų daryti, pavyzdžiui, esant epilepsijos priepuoliui ar ūmiai alerginei reakcijai“, – pavyzdžius pateikė gydytoja.

„Į kasmetinę vaiko sveikatos patikrą neturi būti žiūrima pro pirštus. Galbūt vaikas tiesiog nesiskundžia ar nieko blogo nejaučia, tačiau atlikę kraujo ir kitus tyrimus mes kartais diagnozuojame nepagydomas ligas, kurių progresavimą svarbu stabdyti, kol liga dar neįsisenėjusi“, – pridūrė A. Ruibienė.

Gydytojos teigimu, tėveliai neturėtų nerimauti, kas bus, jei vaiko sveikatos būklė iki kitų mokslo metų pasikeis. Jei taip atsitinka, pavyzdžiui, vaikas susižeidžia ir nebegali dalyvauti fizinio ugdymo pamokose, gydytojas suformuoja sveikatos pažymos papildymą.

Vizitas pas gydytoją dėl kasmetinės vaiko sveikatos patikros – ne tas pats, kai kreipiamasi į gydytoją vaikui susirgus. Be to, jei tėvai mato, kad vaikui reikėtų, pavyzdžiui, okulisto, kardiologo ar ortopedo konsultacijos, dėl siuntimo pas šiuos specialistus į šeimos ar vaikų ligų gydytoją reikėtų kreiptis nelaukiant kasmetinės patikros.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Dar viena nauda

KMP atvejo vadybininkės Oksanos Safonovos teigimu, iš anksto kviečiant tėvus atvesti vaikus į sveikatos patikrą siekiama, kad gydytojų, ypač vaikų ligų gydytojų, darbo krūvis taptų tolygus. „Juk vasarą ne tik tėveliai su vaikais, bet ir gydytojai atostogauja, todėl tuo metu patekti pas juos sunkiau – dažnai tenka ilgai laukti“, – pastebėjo O. Sfonova.

Ji pabrėžė dar vieną iš anksto atliekamos kasmetinės vaiko sveikatos patikros naudą: „Tokiu atveju mes ne tik laiku nusiunčiame vaikus pas gydytojus specialistus – jie spėja pasikonsultuoti su šiais gydytojais ir, jei vaikui diagnozuojama lėtinė liga ar kitų sveikatos problemų, visa tai laiku įrašoma į sveikatos pažymą. Stengiamės vizitus pas gydytojus specialistus suplanuoti taip, kad šeimos ar vaikų ligų gydytojo kontaktinei konsultacijai dėl pažymos mokyklai vaikai ateitų jau po gydytojų specialistų konsultacijų.“

KMP atstovai pastebi: ne visi kviečiamieji pasinaudoja galimybe susitvarkyti vaiko sveikatos pažymą iš anksto, tačiau tie, kurie pasinaudoja, džiaugiasi. Baigiantis vasarai jiems nereikia nerimauti, ar spės su vaiku iki rugsėjo 1-osios pas gydytoją, ar nereikės mokykloje, darželyje raudonuoti, kad sveikatos pažymos dar neturi.

Vaiko sveikatos pažyma yra neišsami, jei joje nėra odontologo ar burnos higienisto patikros išvadų. Vizitui pas šį specialistą reikia registruotis atskirai.

Atvykus į kasmetinę sveikatos patikrą, sveiki vienuolikos–dvylikos metų vaikai iš karto gali būti nemokamai paskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV). To paties vizito poliklinikoje metu vaikus galima paskiepyti mokamais (ligonių kasų nekompensuojamais) skiepais, pavyzdžiui, nuo erkinio encefalito, ŽPV (jei skiepijamas kitos amžiaus grupės vaikas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Puiku

Puiku portretas
labai gera gydytoja.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių