Quantcast

Sarkoma – vėžys, galintis vystytis įvairiuose organuose

  • Teksto dydis:

Sarkomos – reti jungiamojo audinio piktybiniai navikai, sudarantys iki 2 proc. visų vėžio atvejų. Kasmet Lietuvoje ši diagnozė nustatoma apie 200 pacientų.

„Retos ligos, tokios kaip sarkomos, dažnai kelia diagnostikos ir gydymo iššūkių – dėl savo retumo jos neįprastos medikams, sunkiau atpažįstamos, klinikinės patirties trūkumas gali lemti neteisingas diagnozes, gali būti sunkiau parinkti tinkamą gydymą“, – sako vienintelio šalyje veikiančio specializuoto Kauno klinikų Sarkomų centro vadovė dr. Laura Kairevičė.

Ji pabrėžia daugiadalykės komandos svarbą gydant sarkomas.

– Kaip patvirtinama sarkomos diagnozė?

– Sarkomų gydymo sėkmė prasideda nuo patikimos diagnostikos. Diagnostikos procese lemiamą vaidmenį atlieka sarkomos diagnozės patvirtinimas ir naviko tipo nustatymas. Sarkomų histologiniai tipai – labai įvairūs, yra apie 100 skirtingų tipų. Ši liga gali vystytis įvairiuose organuose ir turėti daug skirtingų morfologinių bruožų, todėl šiuo metu Kauno klinikų Patologinės anatomijos klinikoje atliekami histopatologiniai, imunohistocheminiai, molekuliniai tyrimai, skirti konkrečiam navikui būdingiems požymiams kuo tiksliau įvardyti ir tinkamai patvirtinti diagnozę.

Naviko vieta, dydis ir išplitimas – svarbiausi kriterijai, pagal kuriuos parenkamas gydymo metodas.

– Kaip parenkamas tinkamiausias gydymas?

– Naviko vieta, dydis ir išplitimas – svarbiausi kriterijai, pagal kuriuos parenkamas gydymo metodas. Kauno klinikose naudojami moderniausi radiologiniai tyrimo metodai, įskaitant rentgenologinius tyrimus, kompiuterinę tomografiją, magnetinio rezonanso tomografiją ir pozitronų emisijos tomografiją / kompiuterinę tomografiją siekiant tiksliai įvertinti šias charakteristikas.

Šiuolaikiniais radiologiniais diagnostikos metodais galima įvertinti ne tik naviko anatominius pokyčius, tokius kaip dydį, bet ir naviko biologinius, funkcinius pokyčius, kurie, taikant skirtingus gydymo metodus, ypač taikinių terapiją, leidžia tiksliau ir greičiau įvertini naviko atsaką į gydymą. Taip tiksliau įvertinamas ligos regresas ar progresas ir pasirenkamas tinkamas gydymo metodas. Radiologinė ekspertizė ir žinios apie sarkomas – neįkainojamos optimizuojant paciento priežiūrą ir gydymo rezultatus Sarkomų centre.

– Koks gydymas taikomas gydant sarkomas?

– Lokalus gydymas – pagrindinė sarkomų gydymo dalis. Operacinis ir spindulinis gydymas užima svarbiausią vietą kovojant su šiais navikais. Moksliniai tyrimai rodo, kad operacinio gydymo rezultatai tiesiogiai nulemia pacientų išgyvenamumą – nepavykus pašalinti naviko radikaliai, penkių metų išgyvenamumo rodikliai sumažėja beveik perpus. Taip pat žinoma, kad, operaciją atliekant patyrusiam chirurgui specializuotame centre, dažniau atliekamas radikalus naviko šalinimas, išvengiama galūnių amputacijų, mažesnė komplikacijų rizika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių