Quantcast

Dilema dėl ausų krapštukų: valytis jais ausis ar geriau – ne?

  • Teksto dydis:

Garsiai žiūrite televizorių? Artimieji su jumis kalba pakeltu tonu? Panašu, kad laikas susirūpinti savo klausa. Vis dėlto, specialistai sako, kad lietuviai vis dar linkę tokias problemas atidėlioti, kol klausa visai nusilpsta. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su „Audiomedikos“ klausos protezavimo specialiste Daiva Charsika.

– Ar lietuviai prižiūri ausis, ar į jus kreipiasi, kai jau kilusi rimta problema?

– Prieš kokią vienuolika metų situacija buvo prastesnė, gal ir ne taip gerai rūpinosi. Dabar, kai vis daugiau kalbama apie klausos sutrikimus, problemas, situacija gerėja. Į mus kreipiasi vis daugiau žmonių dėl suprastėjusios klausos. 

– Ar tiesa, kad vyrai labiau bijo kreiptis į specialistus?

– Tokios tendencijos nepastebiu, bet dažniausiai pirmiau susirūpina ir pastebi klausos sutrikimus artimieji. Tai – ne tik to žmogaus problema, nes klausos sutrikimai ima trukdyti bendravimui, socialiniam gyvenimui. 

Pasitaiko ir tokių atvejų. Jeigu priežastis išsprendžiama pašalinus sieros kamštį ar paskyrus atitinkamą gydymą, tą ir pasakome.

 

– Ar būna, kad žmogus kreipiasi dėl suprastėjusios klausos, o išaiškėja, kad to priežastis – paprasčiausiai susikaupęs sieros kamštis?

– Pasitaiko ir tokių atvejų. Jeigu priežastis išsprendžiama pašalinus sieros kamštį ar paskyrus atitinkamą gydymą, tą ir pasakome.

– Ar tiesa, kad nelabai gerai valytis ausis ausų krapštukais, nes galima prisidaryti bėdos?

– Yra dvi stovyklos. Dažniausiai gydytojai nerekomenduoja naudoti ausų krapštukų, bet tai labai individualu. Jeigu žmogus turi klausos problemų ir nešioja klausos aparatą, reikalinga rūpestingesnė ausų priežiūra. Tenka ir ausų krapštukais naudotis. Kiekvienu atveju pasakome, ką ir kaip reikėtų daryti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Šiais laikais turintieji klausos sutrikimų gali rinktis iš įvairiausių klausos aparatų. Kokių jų būna?

– Šiuolaikinės technologijos daro stebuklus. Dabar klausos aparatai yra labai maži, nematomi plika akimi, nekeliantys jokio diskomforto. Kai kurie žmonės nesikreipia į specialistus tik todėl, kad klaidingai įsitikinę, jog klausos aparatas jam trukdys. Vis dar vyrauja mitas, kad klausos aparatai labai dideli, nepatogūs nešioti ir skleidžia įvairius papildomus garsus. Ir kad daugiau erzina nei padeda. Norėčiau šiuos mitus paneigti.

– Bet turbūt pirmomis dienomis tai šiek tiek gali kelti diskomfortą?

– Čia tas pats, kas su akiniais. Natūralu, kad reikia keleto dienų, jog priprastum, nes tai yra svetimkūnis. Tas laikas, kol priprantama, svyruoja nuo savaitės iki mėnesio. Tai labai individualu. Kitiems ta adaptacija dar trumpesnė – ir dienos užtenka.

– Ar klausos aparatais nesudėtinga naudotis?

– Tikrai nesudėtinga. Visame pasaulyje dabar klausos aparatai yra įkraunami, kaip telefonai. Nereikia nuolat keisti elementų. Viskas labai paprasta.

– Kai kurie žmonės užsisako klausos aparatus internetu, parduotuvėje paprastus įsigyja. Kiek yra rizikos naudojant tokius?

– Tai, ką parduoda internetinėse parduotuvėse, dažniausiai būna tiesiog garso stiprintuvai, o ne klausos aparatai. Žmonės dažnai susigundo, nes nori greito ir paprasto problemos sprendimo. Deja, taip nėra. Kaip ir akinukus mums gydytojai pritaiko individualiai, taip ir su klausos aparatais. Jis turi būti pritaikomas pagal girdėjimo lygį, ausies anatomiją. Svarbu atsižvelgti ir į gyvenimo būdą, motoriką, net į regėjimą – yra daug faktorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tyuknbvgh

tyuknbvgh portretas
Kažkodėl per netrumpą gyvenimą nereikėjo jokių krapštukų, ir puikiai girdžiu, ne kaip dauguma jaunų ar net vaikų - pasileidžia TV ar debiliaką tokiu garsu kad erzina net būnant kitame kambaryje. Man garso pakanka ir neerzina prie minimalių lygių. O reikėtų mokinti dar vaikus ir jaunus tvarkytis su sloga, per ją pripučiama į ausis ir sukeliami gana sunkūs ir ilgai nepraeinantys negalavimai. Suslogavus reikia skalauti nosį paprastu vandeniu, nereikia jokių vaistų ar druskų. Niekad nesloguoju ilgiau kaip vieną vakarą arba iš viso, nes geriausia profilaktika yra aktyvus judėjimas švarioje gamtoje - parke ar miške, bent jau ne judrioje gatvėje.

Jūs čia rimtai?

Jūs čia rimtai? portretas
Kokie dar ausų krapštukai?!Čia yra kosmetinė priemonė skirta makiažo klaidoms taisyti,o ne ausis krapštyti!

Ne ne

Ne ne portretas
Jokių krapštukų, dabar yra ausų valymo siurbliai, škia technologijos
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių