Quantcast

Gyventojai nemoka PSD įmokų: skola „Sodrai“ – 234 mln. eurų

Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų yra nesumokėję apie 200 tūkst. šalies gyventojų, o bendras jų įsiskolinimas „Sodrai“ siekia 234 mln. eurų. Šiemet iš skolininkų jau išieškota apie 4 mln. eurų.

„Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Evaldas Mikutis sako, kad daug žmonių nedeklaravo išvykimo į kitas šalis, todėl kaupiasi jų PSD skolos.

„Kai pradeda gauti „Sodros“ žinutes, kad skolingi, praneša, kad yra draudžiami kitur ir anuliuojame skolas“, – šią savaitę Seimo Darbo partijos frakcijoje sakė E. Mikutis.    

„Sodra“ nurodo, kad apie 65-70 proc. lėšų grąžinama žmogui įrodžius, kad buvo draustas ir mokėjo PSD įmokas kitoje Europos Sąjungos šalyje. 

2023 metais iš skolininkų išieškota apie 16 mln. eurų, per tris šių metų mėnesius – apie 4 mln. eurų.

„Dalis sumos išieškota pagal ankstesniais metais pateiktus mokėjimo nurodymus“, – BNS teigė „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič.

2023 metais nuskaitytos PSD įmokos –  3,6 mln. eurų – grąžintos 9,2 tūkst. draudėjų.

Pasak M. Kozič, ilgalaikių skolininkų skaičius yra stabilus: dauguma jų, tikėtina, yra išvykę iš Lietuvos ir nedeklaravę savo išvykimo. „Sodros“ pranešimai dažnai jų nepasiekia.

Kiekvieną mėnesį yra naujų žmonių, kurie tampa skolingi PSD.

Prieš metus savarankiškai mokėti sveikatos draudimo įmokas privalančių, bet to nepadariusių žmonių, buvo daugiau – beveik 230 tūkst., o jų skola siekė šiek tiek mažiau negu šiemet – apie 216 mln. eurų. 2022 metais PSD skola siekė 180 mln. eurų, 2021 metais – 170 mln. eurų.

M. Kozič nurodė, kad nors PSD skola „Sodrai“ auga, skolininkų skaičius keičiasi nežymiai.

„Kiekvieną mėnesį yra naujų žmonių, kurie tampa skolingi PSD, tačiau kai kurie skolininkai savo skolas arba dalį jų sumoka, taip pat nuolat vykdomi „Sodros“ pateikti mokėjimų nurodymai“, – teigė ji.

Savarankiškai PSD mokantiems įmoka siekia 64,5 euro per mėnesį – ji apskaičiuojama nuo minimalios mėnesio algos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvninkas

Lietuvninkas portretas
Sita problema tikrai turetu buti adresuojama. Dirbantysis, bedarbis ar tam tikra darba dirbantis kitaip ir turetu moketi nes sitas subendrinimas skurdina nepasiturincius zmones, psd vis Kyla kasmet nes dideja minimalus atlyginimas, o nedirbantysis dar daugiau isivelia I skolas. Toks skolos padarinys yra nelogiskos taisykles ir tikrai ne vieno zmogaus kalte. Lygybes absoliucios visiem negali buti nes krahas kitaip.

Pikti

Pikti portretas
Tokią valstybę,kurioje gydymo sulauki po kelių mėnesių,metų( yra ir tokių) tik paduoti į tarptautinį žmogaus teisių pažeidimo teismą.Moki,moki,o kai reikia skubios pagalvos,tai sumoki ,pradedant nuo priėmimo iki gydytojų skyriuose,chirurgų,tai tiek jiems "sumoki",kad tavęs nenumarintų,kad oho...Teko ne kartą susidurti dėl artimųjų.Tad mes jau nebemokam.TŽTP TEISME PRISITEISTUME TIEK,KAD UŽTEKTŲ NE TIK GYDYMUI ,BET IR NORMALIAM GYVENIMUI.

As

As portretas
Uz ką jiems moket? Kad laukiu 2men.pas specialista?jau geriau kaip uzsieny,is bedarbiu po kelis eur,ocia tikrai kad eilinis pinigu plovimas parazitams vis maza..t
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių