Quantcast

V. Plunksnis: „Lietuvos energijos gamybos“ akcijų išpirkimas garbės nedaro

  • Teksto dydis:

Daugiau nei penkmetį trukusi buvusios Lietuvos elektrinės (dabar - "Lietuvos energijos gamybos") smulkiųjų akcininkų akcijų išpirkimo istorija valstybei ir šalies energetikos sektoriui garbės nepadarė, mano Investuotojų asociacijos vadovas. Vytauto Plunksnio teigimu, ilgas bylinėjimasis ir valstybės užsispyrimas ginti savo teises mažina smulkiųjų investuotojų susidomėjimą biržoje kotiruojamomis energetikos įmonėmis.

"Visai "Lietuvos energijos" grupei šitas procesas garbės nepadarė, nes visi teismai pralaimėti, ir tie būdai, kuriais buvo bandoma ginčytis, primena piktnaudžiavimą. (...) Ilguoju laikotarpiu investuojant reikėtų paklausti savęs, ar nebus taip, kad kai valstybei bus naudinga, su smulkiaisiais akcininkais ji nesiskaitys", - BNS sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas V.Plunksnis.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2014-ųjų lapkritį galutinai nutarė, kad valstybė privalo išpirkti Lietuvos elektrinės smulkiųjų akcininkų akcijas, už vieną mokant 1,7754 euro. Tokiu būdu buvo baigtas daugiau nei 6 metus trukęs bylinėjimasis, kurį inicijavo verslininkas Vidmantas Martikonis.

Tačiau pagrindinis "Lietuvos energijos" akcininkas finansų ministras Rimantas Šadžius tik šių metų sausio 6 dieną pasirašė įsakymą dėl akcijų išpirkimo, o "Lietuvos energijos" valdyba tam pritarė šį pirmadienį. Galutinė akcijų išpirkimotvarką bendrovė parengs iki vasario 15 dienos.

"Probleminis aspektas yra toks, kad valstybė, kuri vienu metu yra įstatymų leidėja, pati tų įstatymų, akivaizdžiai demonstravo, kad nenori laikytis ir visais būdais bandė išvengti. Dabartinis pranešimas yra nevienareikšmiškas: pirksime akcijas, bet kaip pirksime, sugalvosime iki vasario 15 dienos. Pagrindinis dalykas yra, kad jei žmonės negavo savo pinigų, tai jie bent turėtų gauti už tai kažkokias palūkanas", - svarstė V.Plunksnis.

Jo teigimu, LEG akcijų išpirkimo istorija pakenks visų valstybės valdomų energetikos įmonių prestižui.

"Tiek Energetikos ministerija, tiek pačios įmonės parodė, kad smulkiųjų akcininkų energetikos sektoriuje jie nelabai gerbia ir ateityje platinant akcijas, tai bus sunkiau padaryti", - BNS sakė V.Plunksnis.

Jo manymu, pagrindiniai ginčai dėl LEG akcijų išpirkimo turėtų baigtis per artimiausius 3 mėnesius, kai akcijos bus galiausiai išpirktos.

"Lietuvos energija" akcijoms supirkti ketina skirti apie 9,3 mln. eurų - tiek reikės, jei jas parduos visi tai galintys padaryti akcininkai.

LEG akcijas galės parduoti tie smulkieji akcininkai, kurie akcijas įgijo pertvarkos metu 2011 metais ir neperleido tretiesiems asmenims. Be to, bus išperkama tik tiek akcijų, kiek akcininkas valdė iki 2008 metų rugpjūčio 5 dienos - tą dieną Vilniaus apygardos teismas laikinai sustabdė privalomą akcijų išpirkimo procedūrą. Už akciją bus mokama 1,2959 euro.

Smulkiųjų akcininkų advokatė Inga Daunoravičienė BNS tvirtino, kad smulkieji investuotojai reikalaus atlyginti žalą, kuri valstybės buvo padaryta dėl per ilgo, daugiau nei šešerius metus trukusio bylinėjimosi, ir dėl to, kad nuspręsta išpirkti ne visas akcijas. Pasak jos, kol kas ieškinys nepateiktas, laukiama, kol bus įgyvendintas Vyriausybės nutarimas.

LEG akcijos kotiruojamos "Nasdaq" Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

chi chi

chi chi portretas
tai dar išpirkime Mažeikių naftą, po to(palaukę kol bankrutuos ir bankai juos išstatys pardavimui)Lietuvos jūrų laivininkystę, visas verslininkams atiduotas aptarnavimo įmones ir pan.Čia jau net ne rusiškas biznis bet iteisintas naglas pasipelnymas valstybės saskaita
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių