Quantcast

Japonijos scenos gigantai ASG arenoje atskleis pirmykštę jėgą

  • Teksto dydis:

Pasauline sensacija tapę senųjų japoniškųjų tradicijų saugotojai ir taiko būgnų atlikėjai „Kodo“ kovo 27 dieną pasirodys ASG Arenoje Vilniuje. Vieninteliame pasirodyme Baltijos šalyse jie pristatys naują programą Warabe.

Ritmo pionieriai, iš naujo prikeliantys tradicijas

Įspūdingoje muzikinėje kelionėje taiko meistrai „Kodo“ kvies publiką patirti senovės tradicijas, perteiktas su nepažabota jaunatviška energija. Naujoji Kodo programa Warabe – tai šventė, pripildyta klasikinio stiliaus taiko skambesio ir regioninių scenos menų, dainų ir šokių.

Scenoje žiūrovai išvys retų japonų kultūros perlų, tokių kaip Sado saloje gyvuojantis demonų dievybės šokis Onidaiko. Šiandien yra apie 120 skirtingų Onidaiko rūšių, tačiau „Kodo“ pasirodyme išvysime praktiškai išnykusią šokio variaciją iš kaimo, kuriame jis nebeatliekamas dėl mažėjančio gyventojų skaičiaus. Kitame numeryje – tradicinis japonų scenos menas Shishi Odori – elnių šokis, kurio „Kodo“ išmoko iš vietinių Iwate prefektūros gyventojų.

Japonų kalboje žodis „Kodo“ turi dvigubą reikšmę. Jis gali būti verčiamas kaip „širdies plakimas“ – pirmykštis visų muzikinių ritmų pagrindas. Tačiau skirtingais simboliais rašomas „Kodo“ grupės pavadinimas taip pat reiškia „būgnas“ ir „vaikas“ bei fiksuoja grupės įsipareigojimą nepamiršti žaisti muzikiniais ritmais su nevaržomu vaikišku džiaugsmu.

Pasaulinis fenomenas

Nuo 1981 metų „Kodo“ debiutavus Berlyno festivalyje, grupė tapo pasauliniu reiškiniu, pakerėjusiu publiką daugiau nei 6000 pasirodymų 50 šalių. Būgnų meistrai trečdalį metų, praleidžia užsienyje, trečdalį – gastrolėse Japonijoje, o likusį laiką repetuoja ir kuria savo namuose – Sado saloje.

„Kodo“ misija apima ne tik tradicinių japonų scenos menų išsaugojimą. Pasaulinių gastrolių metu įgytų naujų patirčių dėka grupė nuolat plečia savo muzikinį spektrą. Išankstinių nusistatymų nesuvaržytos „Kodo“ muzikinės kalbos evoliucija taiko ritmus verčia universalia, visoms širdims suprantama muzikos kalba.

Sado salos įkvėpti 

Nuo pat 1971 m. Japonijos Sado sala yra tapusi „Kodo“ namais. Čia klestintis tradicinis gyvenimo būdas ir vietiniai scenos menai, įkūnija harmoningą pusiausvyrą, kurios „Kodo“ siekia tarp žmonijos ir gamtos pasaulio.

1997 m. įkurtas „Kodo“ kultūros fondas stiprina tradicijų puoselėtojų veiklą Sado saloje. Jis vykdo socialinio švietimo ir bendruomenės paramos misiją, dalyvauja kultūros ir aplinkos apsaugos projektuose. 

„Kodo“ mokinių centre tobulinasi naujos kartos muzikantai. Pertvarkytame mokyklos pastate mokiniai, atrinkti iš įvairių sluoksnių, dalyvauja įtraukiančioje dvejų metų mokymo programoje, apimančioje taiko, šokį, dainą ir tradicinius menus. Bendruomeniško gyvenimo patirtis čia skiepija holistinį požiūrį į kūną ir dvasią. 

Sado saloje „Kodo“ plečia tradicinės muzikos ribas, o taiko ritmai čia tampa universalia kalba, kalbančia viso pasaulio publikos širdims.

Patirkite šiuolaikinę kultūros paveldo šventę, suteiksiančią unikalią galimybę susipažinti su Japonijos kultūra, jau kovo 27 dieną ASG Arenoje Vilniuje!

Daugiau informacijos: www.gmgyvai.lt

Bilietai: www.bilietai.lt


Šiame straipsnyje: KODOtaiko meistraitaiko būgnai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių