Quantcast

Riaušių byloje liudijantis K. Masiulis: buvau įkalintas Seimo pastate

Riaušių byloje liudijantis Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis pasakojo, kad riaušių metu negalėjo palikti parlamento pastato ir jautėsi įkalintas.

Trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme tęsiama 2021 metų rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių bylos liudytojų apklausa.

K. Masiulis pasakojo, kad po Seimo posėdžio negalėjo palikti parlamento pastato, tad pakvietė į savo kabinetą kolegas Zenoną Streikų ir Virgilijų Alekną.

„Kadangi mes negalėjome išeiti, pakviečiau kelis kolegas į savo kabinetą, nes gerai matyti užblokuoti vidinio kiemo vartai. (...) Stebėjome, kas vyksta iki gilaus vidurnakčio“, – teismo posėdyje pasakojo K. Masiulis.

Politikas teigė Seimo rūmus palikęs jau po vidurnakčio, kai minia buvo išvaikyta.

Jo teigimu, Seimo pastatas buvo užblokuotas „įsiaudrinusių, chamiškai besielgiančių žmonių“.

„Seimo pastate buvau įkalintas. (...) Jie buvo įkalinę mane penkioms valandoms. Ar aš koks kalinys?“ – sakė K. Masiulis.

Parlamentaro teigimu, išeiti iš Seimo rūmų sudėtinga buvo ir tiems politikams, kurie, anot K. Masiulio, buvo „labai artimi šitiems riaušininkams“.

Politikas pasakojo prisimenąs, kad dienos metu vykstant mitingui aktyviai reiškėsi buvusi mokytoja, mitingo organizatorė Astra Genovaitė Astrauskaitė, o vakare minioje lyderiavo Andrius Lobovas ir Antanas Kandrotas, žinomas Celofano pravarde.

„Jie dirigavo paradui, minia pakluso. (...) Minia buvo nusiteikusi ne taikiai, o karingai“, – sakė K. Masiulis.

Anot parlamentaro, jis girdėjęs šūksnius „Seimą lauk“ ir „Gėda“, vėliau pro langą matė, kaip policija buvo atakuojama riaušininkų, įžeidinėjama, mėtyti akmenys, buteliai.

„Formalus tikslas buvo protestuoti prieš skiepus ir galimybių pasą, bet tas protestas išvirto į pasipriešinimą apskritai prieš valstybę, abejone valdžios legitimumu ir tikromis riaušėmis“, – pasakojo politikas.

Į daugelį teismo, gynėjų, kaltinamų klausimų jis tvirtino negalintis atsakyti, nes neprisimena.

„Praėjo dveji metai, mano atmintis šitam įvykiam, kaip bet kokiam neigiamam įvykiui, yra trumpalaikė. (...) Norėčiau būti konkretus, nelabai galvojau, kad mano atmintis tokia vertybė“, – sakė K. Masiulis.

Paklaustas, ar jaučiasi nukentėjęs dėl šio įvykio, politikas atsakė, kad jam gaila prarasto laiko.

„Kažkuria prasme nukentėjau. Kiekvieną valandą vertinu gyvenime, jų kiekis yra baigtinis, šitie ponai atėmė jas iš mano gyvenimo“, – teigė K. Masulis.

Jis tikino vėliau sulaukęs grasinimų ir nemalonaus pobūdžio komentarų, elektroninių laiškų ir žinučių iš proteste dalyvavusių asmenų.

Ne vienas kaltinamasis per K. Masiulio apklausą dėl replikų buvo išvesti iš teismo salės, tarp jų – ir A. G. Astrauskaitė, Arūnas Strungurys, Lukas Dolotovas.

Teismo posėdyje nedalyvavo vienas iš kaltinamųjų – A. Lobovas. Jo gynėjas teisėjų kolegijai perdavė, kad kaltinamasis negali atvykti, nes bevažiuodamas į teismą sugedo jo automobilis, „subyrėjo pavarų dėžė“.

Per ikiteisminį tyrimą byloje apklausta 317 liudytojų, tarp jų – 40 Seimo narių.

Kaltinimai riaušių prie Seimo byloje pateikti 87 asmenims. Beveik visi kaltinamieji yra laisvėje.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Bylą teismas pradėjo nagrinėti pernai balandį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laisve demokratija gerove

laisve demokratija gerove portretas
a vakcinomis nuzmogintiems ir PSD vezdu supilietintiems valdzios darbu nepatenkintiems privalomu mokesciu ir prievoliu atlikejams taiko priverstini medikamentini gydima baudas arestus atvesdinimus kratas teismus kalejimus ??? us i LTV yrasus paziutrejot ?? labai matesi ka policija ir ju draugeliai slapti agentai- liudininkai patys provokavo zmones... kodel jus mane vertet vakcinuotis netestuota nesertifikuota nepatikrinta vakcina nemokamai per prievarta kaip gyvuli ??...kaukes gardeliai ir mentukai parke besivaikantys pasivaikciot isejusia vienisa moteri... ystymu tokiu priraset kad zmogus savo saly savo tevyneje savo namuose jauciasi bankomato vergu

Anonimas

Anonimas portretas
sovietų išpera eina liudyti. ,menkysta

bigcatwar

bigcatwar portretas
..sakyk tiesa, wc duris uzstrigo..Neisduok paslapciu...
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių