Quantcast

„Vaivorykštinės“ vyriausybės Latvijoje nebus?

Prorusiškas susivienijimas „ Santarvės centras“ (SC) santūriai  vertina pirmadienį pateiktą „Vienybės“ siūlymą Latvijoje suformuoti  “vaivorykštinę” vyriausybę iš visų partijų, patekusių į parlamentą, atstovų.

„Dėl visos eilės priežasčių šitą siūlymą vertinu santūriai, tačiau kiekviena partija turi teisę išsakyti savo nuomonę“, - pirmadienį po susitikimo su „Vienybės “atstovais žurnalistams sakė SC derybininkas Nilas Ušakovas.

Jis abejojo tokios koalicijos stabilumu ir gebėjimu priimti sprendimus.

SC iš pradžių sulauks oficialaus „Vienybės“ valdybos sprendimo dėl būsimos koalicijos modelio, ir tik tada jį įvertins, sakė N.Ušakovas.

Jis dar kartą patvirtino, kad geriausiu galimu valdančios koalicijos modeliu laiko SC, centro dešiniosios „Vienybės“ ir antikorupcinės Zatlerio reformų partijos (ZRP) bendradarbiavimą.

SC lyderis nenorėjo konkrečiai atsakyti, ar gali SC sudaryti koaliciją vien su ZRP, pažymėdamas, kad SC lauks „Vienybės“ valdybos sprendimo.

Savo ruožtu viena „Vienybės“ lyderių, Solvita Abuoltinia, atsakydama į klausimą, kodėl šio susivienijimo nuomonė dėl bendradarbiavimo koalicijoje su SC taip staigiai pasikeitė į neigiamą, atsakė, kad „politinė padėtis po pirmalaikių rinkimų žymiai pasikeitė“.

Ji paaiškino, kad po rinkimų susiformavo SC ir ZRP branduolys, ir tai gresia virsti parlamentine krize. Tapdama trečiąja koalicijos nare, „Vienybė“ nėra įsitikinusi, kad esant tokiam modeliui nebus prarasti „valstybės ideologiniai pamatai“. Be to, pavojus kyla istoriniam šalies vystymuisi.

„Vienybės“ nariai nuogąstauja, kad į SC sudėtį įeinančios Socialistinės partijos programoje numatytas Latvijos išstojimas iš ES ir NATO, paaiškino S.Abuoltinia.

Ji pažymėjo, kad, susipažinusi su ZPR valdybos raginimu suburti koaliciją su SC, ji padarė išvadą, jog jame dėstomi abejotini dalykai, pavyzdžiui, tvirtinama, kad šalyje silpsta įtampa tarp etninių bendrijų. Pasak S.Abuoltinia, Latvijoje to nebuvo, buvo tik ideologiniai nesutarimai.

Savo ruožtu Nacionalinis susivienijimas „Viskas - Latvijai! - „Tėvynei ir Laisvei“ ir Judėjimas už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę” šiais metais surinko dvigubai daugiau balsų, nei per praėjusius rinkimus, todėl jo negalima palikti opozicijoje, pridūrė ji.

Kitas „Vienybės“ lyderis - Valdis Dombrovskis, paklaustas, apie šios politinės jėgos galimybę pereiti į opoziciją, atsakė, kad tokią galimybę turi įvertinti visos partijos, tačiau „Vienybės“ siekis - tęsti šalies ekonomikos vystymosi planą ir spręsti teisinius klausimus, ir „Vienybė“ pasirengusi „tęsti pradėtą darbą“.

Jau skelbta, kad susivienijimas „Vienybė“ pirmadienį paragino suformuoti vyriausybę, kurioje dalyvautų visos į parlamentą patekusios politinės jėgos, įskaitant Žaliųjų  ir valstiečių sąjungą, po to, kai ZRP spalio 1-osios naktį nusprendė sudaryti vyriausybę kartu su „Vienybe“ ir SC, bei pakviesti Valdį Dombrovskį toliau likti premjero poste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių