Quantcast

Balandžius medžiojantis šamas mokslininkams – neįminta gamtos mįslė

Prancūzijoje šamai ypač nustebino mokslininkus. Pasirodo, kai kurie jų įsigudrino, kaip tykoti ir sumedžioti krante esančius balandžius. Toks elgesys šamams yra išties neįprastas.

Tulūzos tyrėjams pavyk nufilmuoti, kaip vienoje Prancūzijos pietvakarių upėje būrys šamų įsigudrino, kaip medžioti ant kranto besibūriuojančius paukščius.

Jau žinomas faktas, kad taip medžioja plėšriosios orkos. Tačiau toks žuvų elgesys užfiksuotas pirmą kartą.

1-1,5 m ilgį siekiantys europiniai šamai yra vienos stambiausių gėlavandenių žuvų Europoje ir trečia stambiausia gėlavandenių žuvis pasaulyje. Šios žuvys patyrusiems meškeriotojams žinomos, kaip tingios, dažniausiai dugne gyvenančios žuvys.

Tačiau Prancūzijos Tarno upėje gyvenantys šamai - tikra išimtis. Per 5 stebėjimo mėnesius tyrėjai užfiksavo neįprastą šių žuvų elgesį.

Išpuoliai prieš paukščius vyko žaibiškai - vos per sekundę. 40 proc. visų išpuolių šamai prie kranto priplaukdavo taip, kad iš vandens kyšodavo bent pusė žuvies kūno.

Šamai Tarno upėje užveisti 1938 m. Panašu, kad jie ypač sėkmingai prisitaikė prie naujos aplinkos.

Mokslininkai kol kas negali pasakyti, kas išprovokavo tokį žuvį elgesį. Galbūt neliko žuvų, kuriomis įprastai maitinasi šamai? Jeigu ne - kodėl jos taip elgiasi?


Šiame straipsnyje: Samasšamaižuvysįdomugamta

NAUJAUSI KOMENTARAI

fg

fg portretas
blia blia net mokslininkai tyre!!! komedija kazkokia, net vaikas zino, kad samai medzioja grauzikus, paukscius ir visa kita kas prie vandens juda
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių