Quantcast

Patarėjas: prezidentas – už progresyvumą didinant mokesčius gynybai

Prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas sako, kad šalies vadovas pasisako už progresyvumą didinant mokesčius šalyje gynybos finansavimo reikmėms.

Progresiniai mokesčiai gyventojams ir įmonėms didėja augant pajamoms, gaunant didesnį pelną ar turint vertingesnį turtą.

„Pirmas dalykas, kurį pabrėžia prezidentas, yra diskusija dėl progresyvumo. (...) Diskutuoti, kalbėti, skaičiuoti progresyvumą, kad daugiausiai uždirbantys daugiau ir prisidėtų, būtų vienas iš teisingiausių sprendimų“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidento Gitano Nausėdos patarėjas.

Pasak jo, būtent todėl šalies vadovas palaikytų siūlymą didinti pelno mokesčio ar gyventojų pajamų mokesčio tarifą uždirbantiesiems daugiau.

„Mes giname valstybę. Jie turi daugiau ką prarasti. Sakykime, čia investicija ir į savo verslo saugumą, į savo šeimos saugumą“, – kalbėjo F. Jansonas.

Jis pakartojo, kad G. Nausėda nepritaria pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo didinimui gynybos reikmėms, nes tai yra regresinis – labiausiai paveikiantis mažiausias pajamas gaunančius žmones – mokestis.

Diskutuoti, kalbėti, skaičiuoti progresyvumą, kad daugiausiai uždirbantys daugiau ir prisidėtų, būtų vienas iš teisingiausių sprendimų.

Vyriausybė šiuo metu rengia siūlymą didinti dalį mokesčių siekiant fiksuotą krašto apsaugos finansavimą padidinti nuo 2,5 proc. iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto, kad Lietuva galėtų greičiau kariuomenėje kurti diviziją, iki 2027 metų priimtų Vokietijos brigadą ir rengtųsi visuotiniam šaukimui.

Kartu žadama steigti specialų fondą, kuriame būtų kaupiamos lėšos gynybai iš didesnių mokesčių, į jį gyventojai taip pat galėtų aukoti.

Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau sakė, kad politikai ir socialiniai partneriai artėja prie susitarimo dėl kelių šaltinių didinti finansavimą gynybai, tarp jų – didesnio pelno mokesčio tarifo. Ji vėliau įvardijo, kad galimos diskusijos dėl šio mokesčio didinimo 1,5 ar 2 procentiniais punktais. 

Tarp siūlymų taip pat gali atsirasti didesnis gyventojų pajamų mokesčio tarifas savarankiškai dirbantiesiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui

Anonimui portretas
Nejaugi dar neaišku?

Anonimas

Anonimas portretas
PREZIDENTE jei jus ir toliau bendrausite su landzbergiu klanu ir simonyte gyventojai uz jus nebalsuos patikek

asas

asas portretas
seimo lansberginiai vagys algas pasikele trigubai dabar kels PVM
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių