Quantcast

R. Vainienė: visuomenę dėl pirkinių sumos apvalinimo turės informuoti Lietuvos bankas

Seimui ketvirtadienį priėmus įstatymą, pagal kurį prekių ar paslaugų krepšelio galutinė suma Lietuvoje nuo 2025 metų gegužės bus apvalinama, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė sako, kad didžiausias iššūkis – būsimus pokyčius paaiškinti gyventojams.

Anot jos, asociacija su Lietuvos banku (LB) yra sutarusi, kad Seimui priėmus pakeitimus, jis imtųsi visuomenės informavimo kampanijos.

„Kad žmonėms kasoje nereikėtų aiškinti, štai kur prekybininkų didysis iššūkis. (...) Šiuo atveju mes prašėm Lietuvos banko, kad jie organizuotų tą gyventojų informavimą kaip įmanoma anksčiau, kaip įmanoma plačiau, kaip įmanoma giliau, kad pasiektų visas gyventojų kategorijas, visus sluoksnius – ir tie, kurie žiūri TV, ir tie kurie nežiūri“, –  BNS ketvirtadienį sakė R. Vainienė.

„Ko mes labiausiai bijom – kad žmonės ateis ir prie kasos sakys „o kodėl tu man nedavei (grąžos – BNS)“ ir tada turės aiškinti kasininkas, o kasininkas jau ir taip yra apkrautas dideliu darbu“, – aiškino ji.

Asociacijos vadovė pridūrė, kad kitų problemų prekybininkams iškilti neturėtų – naujų kasos aparatų nereikės, pokyčiai įsigalios tada, kai prašė asociacija.

„Buvo data su mumis derinta dar tuomet, kai projektas buvo pačioj pradinėj stadijoj ir mes tai datai pritarėm. (...) Jie (kasos aparatai – BNS) ne kitokie, tiesiog juose programinę įrangą reikia pakoreguoti. Programuotojai turi prisėsti ir tas taisykles, kurios nustatytos įstatyme dabar, jie turi perkelti į programinę įrangą taip, kad aparatas darytų tas operacijas pats“, – aiškino R. Vainienė.

Pagal Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą nuo 2025 metų gegužės galutinė pirkinio suma bus apvalinama tik atsiskaitant grynaisiais iki artimiausio 5 centų kartotinio. Monetos iš apyvartos nebus išimamos, jomis atsiskaityti ir toliau bus galima.

Apvalinimas nebūtų naudojamas atsiskaitant negrynaisiais pinigais, keičiant valiutą, pervedant grynuosiu pinigus, grynųjų įmokėjimui į sąskaitą ir išėmimui.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ekonomistas

ekonomistas portretas
Manyčiau šią smulkių centų kebeknę galėtų išspręsti prekių tiekėjai nustatydami kainas be tų centų . Man keistai skamba, kad atsiskaitant kortele bus priskaičiuojami ir tie centai. O kam tai? Jeigu jau nutariame juos ignoruoti ir naikinti, tai turi ir prekybininkai apvalinti kainas, ne 2, 99 euro, bet 3 eurai. Ir maišelius ne po 1, bet po 5 ar 10 centų pardavinėti. Žinoma bus erzelis, kad kainos kyla- šokas, bet tai bus vienkartinis šokas ir viskas toliau eis kaip iš pypkės

ai

ai portretas
senai laikas apvalint iki 10 centu

Net seimas

Net seimas portretas
dirba ne lietuvai ..... O tai laisve ... Bus ateities teisesaugai darbo ...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių